Czekoladowy budyń nie z torebki

Podczas gdy w sklepach bez większych trudności możemy znaleźć różne dania gotowe z torebek, to jednak coraz większa liczba osób przyznaje, że woli samodzielnie przygotowywać zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Budyń z torebki wprawdzie ma to do siebie, że możemy go przyrządzić błyskawicznie, jednak jeśli zwrócimy uwagę na jego skład, to nie będziemy już zadowoleni.

W budyniu z torebki na ogół znajduje się wiele sztucznych dodatków, które mają na celu poprawę jego smaku i aromatu. Tymczasem apetyczny czekoladowy budyń możemy przyrządzić całkiem samodzielnie, mając tym samym pewność, że nasze danie będzie wolne od szkodliwych substancji. W ten sam sposób przygotujemy także budynie owocowe: truskawkowy, bananowy, pomarańczowy. Budyń będzie stanowił idealny posiłek na podwieczorek lub kolację, który będziemy mogli zaserwować całej rodzinie.

Czekoladowy budyń nie z torebki wcale nie jest taki trudny do przygotowania, jak może nam się wydawać. Decydując się na przyrządzenie takiego posiłku, możemy mieć pewność, że nasz budyń będzie miał zupełnie inny smak, który sprawi, że nawet najbardziej wyrafinowany smakosz będzie zadowolony. Co ciekawe, własnoręcznie przygotowywany budyń czekoladowy może stanowić także doskonały dodatek do ciast.

Do przygotowania czekoladowego budyniu będziemy potrzebować jedną szklankę mleka, dwie łyżki mąki kukurydzianej (może być także mąka ziemniaczana, na bazie której bardzo często przyrządzane są budynie), dwie łyżeczki cukru, dwie łyżki kakao oraz dziesięć gramów masła (około pół łyżki).

W niedużym rondelku mieszamy cukier, mąkę kukurydzianą, mleko oraz kakao. Jeśli chcemy, by nasz budyń miał mocno czekoladowy smak, wówczas możemy zwiększyć ilość kakao. Dobrze powinna sprawdzić się także rozpuszczona czekolada mleczna, jednak używając tego składnika, musimy ograniczyć ilość cukru, gdyż w przeciwnym razie wyjdzie nam bardzo słodki budyń.

Wszystkie składniki należy razem zagotować, aż zacznie powstawać gęsta masa (należy cały czas starannie mieszać budyń, aby się nam nie przypalił). Gdy krem będzie gotowy, na samym końcu dodajemy pół łyżki masła i mieszamy. Budyń przelewamy do miseczek. Danie znakomicie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i po schłodzeniu. Posiłek można  dodatkowo udekorować owocami (na przykład wiśniami), startą czekoladą lub polać sokiem owocowym.